Beeldende kunst is een uiting van universele schoonheid bereikbaar voor alle talen en culturen. Poëzie is daarentegen beperkt tot een taalgebied en kan juist de verschillen tussen de culturen benadrukken. Zura Kalanda beheerst deze beide disciplines en geniet op het gebied van zowel de schilderkunst als de poëzie veel aanzien. Hij heeft veel internationaal geëxposeerd en een groot aantal publicaties op zijn naam staan.
De belangrijkste thema’s van Zura’s gedichten zijn: liefde, de schoonheid van de natuur, de totale menselijke vrijheid en de gedachten over het hedendaagse en de toekomst. Ze geven een bijzonder fraai beeld van de persoonlijkheid van Kalanda als vredelievend wereldburger en werpen een uitzonderlijk licht op zijn spirituele wereld.
De muzikale cadans, de vorm en het centrale thema van de gedichten zijn zo nauw met elkaar verweven, dat het een vrijwel onmogelijke opgave is om deze niet te verliezen tijdens het vertaalproces. De vertalingen zijn echter zo authentiek mogelijk gehouden, met behoud van betekenis en vorm. Op deze manier kan het Nederlandse publiek optimaal van de gedichten genieten.
In dit boek zijn ook Kalanda’s pentekeningen opgenomen. Deze verstilde landschappen zijn snelle intuïtieve schetsen en met eenvoud en verfijning neergezet in inkt. Ze geven een beeld van de Georgische provincies: Imereti, Kakheti, Samegrelo en Kartli en van de hoofdstad Tbilisi. De combinatie van pentekeningen en poëzie geeft een fraai beeld van de kwaliteiten van deze kunstenaar, en geeft blijk van zijn uitzonderlijke oog voor schoonheid en vorm.
Het belang van Z. Kalanda’s werk is gelegen in het feit dat kunstzinnige activiteiten plaatsvinden op meer dan twee terreinen. Niet slechts de schilderkunst en poëzie worden beoefend, maar ook de filosofie en geschiedenis. De interactie tussen kunst en wetenschap is karakteristiek voor zijn werk. De stelligheid en deskundigheid waarmee Z. Kalanda met zijn aanpak intensief naar buiten treedt maakt dat hij zeker een belangrijke bijdrage kan levert aan het Nederlandse kunstklimaat.